Je hebt Javascript nodig om deze website te kunnen gebruiken. Pas je browserinstellingen in om verder te gaan!

Hybride docentschap

Als hybride docent combineer je je functie in het onderwijs met een baan bij een andere werkgever. Het kan soms best een uitdaging zijn om alle ballen in de lucht te houden bij beide werkgevers. In deze gids nemen we je mee in de ervaringen en gouden tips van hybride docenten die jou voorgingen.

42 minuten
  • 3 secties
  • 6 video's
  • 3 podcasts
In deze gids

Welke vormen van hybride docentschap er zijn

Hybride docenten combineren een baan in het onderwijs met een andere functie. Volgens het Expertisecentrum Hybride Docentschap maakt ruim 10% van de docenten deze combinatie. Zij combineren het docentschap met bijvoorbeeld een functie in het bedrijfsleven, een functie in een maatschappelijke organisatie als onderzoeker, beleidsadviseur of ambtenaar of een eigen onderneming. Hoewel het hybride docentschap veel van je vraagt, kan het je als professional en als persoon juist ook heel veel brengen. in de video ‘over hybride docentschap’ vertellen onze overstappers hierover:

  • Allereerst zie je Ingrid: zij neemt je mee in haar overwegingen om twee banen te combineren;
  • Daarna volgt Annelies: zij beschrijft hoe zij haar directeurschap bij Achmea combineert met het docentschap;
  • Tot slot vertelt Andrea waarom hij naast zijn functie in het onderwijs ook vrijwilliger in een museum is. Hier begeleidt hij zowel kinderen als dementerende ouderen om onze en hun eigen geschiedenis te leren kennen.

Ben je benieuwd naar meer? Luister dan de podcasts met Ingrid, Annelies en Andrea onderaan deze pagina.

 

Wil je je verder oriënteren op het hybride docentschap en bekijken of het iets voor je is? Het Expertisecentrum Hybride Docentschap ontwikkelde in samenwerking met Fontys Hogeschool een handige oriëntatietool.

 

Hoe je goede keuzes maakt

Om als hybride docent twee banen goed te kunnen combineren, vereist dit hele bewuste keuzes en afspraken met jezelf, met je leidinggevende en met collega’s over bijvoorbeeld:

  • Je uren en aanwezigheid in de week;
  • Je betrokkenheid bij vergaderingen en nevenactiviteiten. Zo zullen er buiten jouw werkdagen om ook vergaderingen of andere activiteiten plaatsvinden, waar je niet altijd bij kunt zijn;
  • Je werkzaamheden en taken die je wel en niet kunt vervullen;
  • Je ontwikkeling en je begeleiding als docent;
  • Je arbeidsvoorwaarden en roostering.
 

Wees daar transparant over naar collega’s en je leidinggevenden. Vergeet ook niet te bespreken wat voor jouw school en voor jou juist de meerwaarde van het hybride docentschap is.

 

Annelies vertelt in onderstaande video waarom naast goede afspraken met je leidinggevenden en transparantie naar je collega’s, een strakke planning heel belangrijk is. Ze licht ook toe wat volgens haar aan minimale aanwezigheid nodig is om goed in contact te blijven met je leerlingen, collega’s en school.

Het Expertisecentrum Hybride Docentschap ontwikkelde in samenwerking met Fontys Hogeschool een handige keuzetool om voor jezelf deze afspraken helderder te maken en ze vervolgens goed te kunnen bespreken met je leidinggevenden van beide banen.

 

Hoe je balans houdt

Werken als docent én in een andere functie, en tegelijkertijd het vak leren is een uitdagende combinatie. Hoe houd je dan de balans tussen je werk, je opleiding en je privéleven? Hoe stel je prioriteiten? En wat doe je als het toch te veel wordt?

Ingrid, Andrea en Annelies delen hun gouden tips met je. Ingrid geeft aan hoe belangrijk het is om je eindpunt voor ogen te houden. Andrea laat zien wat de waarde van je hobby’s is in drukke tijden. Tot slot vertelt Annelies hoe zij zorgde voor hoofdruimte door aandachtspunten en geleerde lessen goed vast te leggen.

Onze podcasts waarin hybride docentschap aan bod komt

Content van anderen over hybride docentschap

Handreiking hybride docentschap

In deze handreiking vind je tools en informatie om je hybride rol als docent goed in te vullen.

Bekijk bijvoorbeeld de tools om het gesprek met je leidinggevende te voeren

Bekijk de handreiking
Platform Hybride docentschap

Bij het expertisecentrum Hybride Docent vind je onderzoek, advies en concrete tips voor hybride docentschap.

naar hybridedocent.nl
📚Ken jij een goede bron die ontbreekt in dit overzicht? Laat het ons weten!Voeg jouw bron toe
Module de zorgexpertsModule de leerlingGrote PauzeHet OnderwijsloketHandreiking hybride docentschapMijn eerste jaar voor de klasOverstappenZin in lesgevenZijwaarts de klas inLeraar24Platform Hybride docentschapTjipcastKlassenKlasse
KlasseKlassenTjipcastPlatform Hybride docentschapLeraar24Zijwaarts de klas inZin in lesgevenOverstappenMijn eerste jaar voor de klasHandreiking hybride docentschapHet OnderwijsloketGrote PauzeModule de leerlingModule de zorgexperts
Alle content van anderen

Volg ook een van onze andere gidsen

De eerste weken

In de eerste weken op school maak je kennis met jouw nieuwe wereld als docent. Je leert leerlingen en collega’s kennen, geeft les en ontdekt de school. Wat kun je allemaal doen om je daarop voor te bereiden?

  • Hoe ziet mijn week er straks uit?
  • Wat vraag ik tijdens mijn eerste inwerkdag?
  • Hoe bereid ik mijn eerste lessen voor?
  • Hoe presenteer ik me als nieuwkomer in de school?
volg gids

Geschiktheidsonderzoek

Wanneer je je bevoegdheid wilt halen via een zij-instroomtraject, moet je een assessment, ook wel geschiktheidsonderzoek genoemd, doorlopen.

  • Wat wordt er van mij verwacht bij het geschiktheidsonderzoek?
  • Hoe ga ik aan de slag met mijn portfolio?
  • Hoe word ik beoordeeld?
volg gids

© 2024. Alle rechten voorbehouden